fot. Marcin Kania
14 maja 2025 roku w Czytelni Głównej Biblioteki Głównej Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie odbyło się wyjątkowe spotkanie autorskie z prof. Andrzejem Kuropatnickim i dr Marzeną Keating, poświęcone książce „Historia Irlandii. Aspekty kulinarne”, której współautorem jest również Paweł Hamera.
W wydarzeniu, zorganizowanym przez Wydawnictwo Naukowe UKEN oraz Bibliotekę Główną UKEN, wzięli udział: Prorektor ds. Nauki dr hab. Michał Rogoż, prof. UKEN, Dyrektor Instytutu Filologii Angielskiej prof. dr hab. Mariusz Misztal, a także studenci, pracownicy naukowi oraz miłośnicy historii i kultury Irlandii. Spotkanie poprowadził Dariusz Niezgoda z uczelnianego wydawnictwa, wprowadzając uczestników w tematykę publikacji.
fot. Marcin Kania
fot. Marcin Kania
fot. Marcin Kania
Autorzy opowiadali o kulisach powstawania książki, której celem było ukazanie historii Zielonej Wyspy przez pryzmat kultury jedzenia. To pierwsze tego typu opracowanie w języku polskim, łączące klasyczną narrację historyczną z analizą tradycji kulinarnych. Uczestnicy mieli okazję poznać odpowiedzi na nieoczywiste pytania: na ile sposobów można przyrządzić ziemniaki? Czym różniła się kuchnia dworska od chłopskiej? Co o przeszłości Irlandii mówią stare książki kucharskie?
Podczas spotkania zwrócono uwagę na nowatorski charakter monografii – nie tylko jako wprowadzenia do dziejów Irlandii, lecz także jako studium jej kulturowych przemian widzianych przez pryzmat stołu i codziennego życia. Autorzy podkreślili także istotną rolę czynników geograficznych, politycznych i religijnych w kształtowaniu irlandzkich tradycji kulinarnych, a także odniesienia do polskiej percepcji dziejów Irlandii, zwłaszcza XIX wieku.
fot. Marcin Kania
Spotkanie zakończyło się rozmowami z publicznością. Wydarzenie stworzyło przestrzeń nie tylko do promocji nowej publikacji, ale także do refleksji nad tym, jak jedzenie może stać się ważnym elementem badań nad historią i tożsamością narodową.