autorzy publikacji: prof. Andrzej Kuropatnicki i dr Marzena Keating
fot. Marcin Kania

14 maja 2025 roku w Czytelni Głównej Biblioteki Głównej Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie odbyło się wyjątkowe spotkanie autorskie z prof. Andrzejem Kuropatnickim i dr Marzeną Keating, poświęcone książce „Historia Irlandii. Aspekty kulinarne”, której współautorem jest również Paweł Hamera.

W wydarzeniu, zorganizowanym przez Wydawnictwo Naukowe UKEN oraz Bibliotekę Główną UKEN, wzięli udział: Prorektor ds. Nauki dr hab. Michał Rogoż, prof. UKEN, Dyrektor Instytutu Filologii Angielskiej prof. dr hab. Mariusz Misztal, a także studenci, pracownicy naukowi oraz miłośnicy historii i kultury Irlandii. Spotkanie poprowadził Dariusz Niezgoda z uczelnianego wydawnictwa, wprowadzając uczestników w tematykę publikacji.

uczestnicy spotkania autorskiego
fot. Marcin Kania

uczestnicy spotkania, Dyrektor Instytutu Filologii Angielskiej prof. dr hab. Mariusz Misztal zadaje pytanie autorom
fot. Marcin Kania

uczestnicy spotkania, Prorektor ds. Nauki dr hab. Michał Rogoż, prof. UKEN zadaje pytanie autorom
fot. Marcin Kania

Autorzy opowiadali o kulisach powstawania książki, której celem było ukazanie historii Zielonej Wyspy przez pryzmat kultury jedzenia. To pierwsze tego typu opracowanie w języku polskim, łączące klasyczną narrację historyczną z analizą tradycji kulinarnych. Uczestnicy mieli okazję poznać odpowiedzi na nieoczywiste pytania: na ile sposobów można przyrządzić ziemniaki? Czym różniła się kuchnia dworska od chłopskiej? Co o przeszłości Irlandii mówią stare książki kucharskie?

Podczas spotkania zwrócono uwagę na nowatorski charakter monografii – nie tylko jako wprowadzenia do dziejów Irlandii, lecz także jako studium jej kulturowych przemian widzianych przez pryzmat stołu i codziennego życia. Autorzy podkreślili także istotną rolę czynników geograficznych, politycznych i religijnych w kształtowaniu irlandzkich tradycji kulinarnych, a także odniesienia do polskiej percepcji dziejów Irlandii, zwłaszcza XIX wieku.

autorzy publikacji prof. Andrzej Kuropatnicki i dr Marzena Keating podpiują monografię
fot. Marcin Kania

Spotkanie zakończyło się rozmowami z publicznością. Wydarzenie stworzyło przestrzeń nie tylko do promocji nowej publikacji, ale także do refleksji nad tym, jak jedzenie może stać się ważnym elementem badań nad historią i tożsamością narodową.