Wydawnictwo Naukowe UKEN i Biblioteka Główna UKEN zapraszają na dyskusję poświęconą książce „Historia Irlandii. Aspekty kulinarne” prof. Andrzeja K. Kuropatnickiego, Marzeny Keating i Pawła Hamery.
14 maja 2025 roku, godzina 16.00
Biblioteka Główna UKEN – budynek główny UKEN, parter
Wstęp wolny.
O książce
Niniejsza monografia jest pierwszym polskim opracowaniem historii Irlandii uwzględniającym aspekty kulinarne oraz opisującym tradycje związane z uprawą i spożywaniem żywności. Od prostych i obfitych potraw starożytnych ludów po złożoną i wyrafinowaną kuchnię współczesnej Irlandii, tradycje kulinarne tego kraju odzwierciedlają jego długą i bogatą przeszłość. W całej swojej historii jedzenie w Irlandii było kształtowane przez wiele czynników, w tym geografię, klimat, religię i politykę, a także wpływ innych kultur i kuchni. Pomimo wielu zmian i wstrząsów, których Irlandia doświadczyła na przestrzeni wieków, jej tradycje żywieniowe przetrwały i dziś kuchnia irlandzka jest znana na całym świecie ze swojej jakości, smaku i różnorodności.
ze Wstępu
Napisana przez Andrzeja Kuropatnickiego, Marzenę Keating i Pawła Hamerę monografia nie jest tylko bardzo potrzebnym z punktu widzenia polskiego czytelnika wprowadzeniem do dziejów Irlandii, ale stanowi próbę przedstawienia jej historii zgodną z najnowszymi trendami irlandzkiej historiografii. Niewątpliwym atutem w tym kontekście jest powiazanie przeszłości Irlandii z jej kulturową historią jedzenia, a tym samym istotne poszerzenie dziejowej perspektywy. Takie powiazanie długiej historii Zielonej Wyspy z aspektami kulinarnymi – zaprezentowanymi przez ekspertów w historii żywienia – w powiązaniu z wątkami irlandzkopolskimi, jak i polską percepcją najważniejszych wydarzeń w historii Irlandii, szczególnie w odniesieniu do XIX wieku, jest ujęciem nowatorskim i zasługuje na uznanie. Na te uznanie zasługuje również dobry język niniejszej pracy oraz konstrukcja narracji – co łączy się, tworząc prawdziwą czytelniczą ucztę.
dr Adam A. Kucharski
Redaktor PolskoIrlandzkich Studiów Historycznych
przy Wydziale Historii UAM w Poznaniu