uczestnicy debaty
fot. Marcelina Woźnicka

O wyższości tradycyjnej diety mięsnej nad wegetariańską debatowali 23 maja 2024 roku studenci Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie oraz Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie podczas pierwszej akademickiej debaty oksfordzkiej z cyklu „Tradycja a nowoczesność”.

Zorganizowana przez dr. Marcina Gadochę z Instytutu Historii i Archiwistyki UKEN debata na temat wyższości diety mięsnej nad wegetariańską wywołała duże emocje. W rygorach debaty oksfordzkiej tezy o wyższości diety mięsnej broniła drużyna złożona ze studentów URK. Odmienne zdanie prezentowali studenci UKEN, próbujący udowodnić wyższość diety wegetariańskiej. Obie drużyny przedstawiły wiele istotnych argumentów na poparcie swoich stanowisk, czego efektem był poważny problem jury (w którego pracach brał udział Dziekan Wydziału Humanistycznego UKEN dr hab. Andrzej Kuropatnicki, prof. UKEN) w rozstrzygnięciu wyników debaty. Ostatecznie głosami 3 : 2 zwyciężyło stanowisko reprezentowane przez studentów UKEN. Co ciekawe – w głosowaniu publiczności – przeważyło jednak przekonanie o wyższości diety mięsnej.

organizator debaty dr Marcin Gadocha z Instytutu Historii i Archiwistyki UKEN wraz z przedstawicielem UR
fot. Marcelina Woźnicka

uczestnicy debaty
fot. Marcelina Woźnicka

jury
fot. Marcelina Woźnicka

Również uczestnicy debaty oraz publiczność dokonali wyboru pomiędzy tradycyjną maczanką krakowską a maczanką w wersji wegetariańskiej. Wynikiem były… puste talerze, które wskazują, że spór ten pozostaje wciąż nierozstrzygnięty…

galeria zdjęć
plakat towarzyszący wydarzeniu (plik jpg, rozmiar 385 KB)